Geologische Dienst Nederland ontdekt vulkaan in Noordzee

In een gebied 100 km ten noordwesten van Texel heeft de Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, per toeval een 3 kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan ontdekt. Dit gebeurde bij het analyseren van gegevens binnen een onderzoek van geologen Renaud Bouroullec en Geert de Bruin naar de ondergrond van de Noordzee voor een groep van opdrachtgevers. In die gegevens ziet de vulkaan er ongeveer hetzelfde uit als de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee, die 50 jaar geleden werd aangeboord. De geologen hebben de nieuw ontdekte vulkaan Mulciber gedoopt, naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

De vondst betekent dat we nu vier vulkanen op Nederlands grondgebied kennen. Naast de dode Mulciber en Zuidwalvulkaan zijn dat de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius. Michiel van der Meulen, hoofd kartering van TNO, was blij verrast: “Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee.”

Lees meer hierover in het persbericht of het TNO Insights artikel. Ook postte geoloog Geert-Jan Vis een blog over deze en andere vulkanen op Nederlands grondgebied op wetenschap.nu.