Geologische excursies

Verwonder je over de Nederlandse ondergrond! De Geologische Dienst Nederland heeft meerdere geologische wandel- en fietsroutes in Nederland gemaakt. Al wandelend of fietsend krijg je een indruk van de geologische ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van het huidige landschap. Laat je inspireren om met een net iets andere blik het landschap te bekijken.

Geologische fietsroutes

Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied - ca. 42 km

Fiets door het mooie Kromme Rijngebied en over de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is rijk aan geologische fenomenen. Naast een aardkundige inleiding biedt de gids een uitneembare kaart van de route. Hierop staat ook praktische informatie, zoals de fietsknooppunten en bezienswaardigheden waar de route langskomt. Je kunt de route op verschillende punten starten. Lees hier meer over deze inspirerende fietstocht.

Geologische wandelroutes

Met het oog op hardsteen

De vele versteende resten van organismen die aanwezig zijn in de blauwgrijs gekleurde hardsteen kunnen gemakkelijk met het blote oog worden waargenomen. Maak kennis met dit fascinerende gesteente aan de hand van deze wandeling. Deze wandelroute is ook gratis verkrijgbaar bij de kassa van de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park.
Download: brochure Met het oog op hardsteen

Maastrichter Steen - ca. 1,5 km

In de binnenstad van Maastricht is ruimschoots gebruikgemaakt van allerlei soorten natuursteen, zowel voor gevels van gebouwen als voor sierbestrating. Wat voor gesteenten zijn dit en waar komen ze vandaan? De natuursteenwandeling door Maastricht licht een tipje van de sluier op.
Download: wandelroute Maastrichter Steen

Natuursteen in Leiden

Leiden heeft veel bouwwerken met natuursteen. Niet alleen oude, monumentale panden, maar ook moderne gebouwen. Deze stadswandeling loopt van het Centraal Station naar de Hooglandse kerk en terug naar het Centraal Station.
Download: wandelroute Natuursteen Leiden

Stenen rond de Dom Utrecht

Een stadswandeling langs 2000 jaar natuursteen als bouwmateriaal.
Download: wandelroute Stenen rond de Dom Utrecht

Rocks around the clock Utrecht

A walk through 2,000 years of Utrecht’s history and hundreds of millions of years of natural history.
Download: Rocks around the clock Utrecht

Merk je onderweg dat er iets niet klopt, laat het ons weten via support@geologischedienst.nl.